Malse bieftuk

Malse bieftuk

Biefstuk bakken doe je zo.

Tijdig uit de koelkast

Belangrijk is om de biefstuk tijdig uit de koelkast te halen.

Je moet immers de biefstuk naar een temperatuur brengen van

Minimaal 50 graden en hoe langer je moet bakken; des te meer vocht je onttrekt

aan het vlees. Zo gaat de malsheid verloren.

 

De juiste temperatuur

Om de biefstuk zo snel mogelijk dicht te schroeien zodat de sappen in de biefstuk blijven, is het belangrijk om de pan goed heet te laten worden. Bak met goede boter en laat de boter smelten en doe het vlees er pas in als alle bubbeltjes weg zijn. Dan pas is ook de boter op de juiste temperatuur.

 

Gaarheid

Ieder heeft zo zijn voorkeur voor hoe de biefstuk gebakken moet worden. Hoe weet je nu hoe lang de biefstuk moet bakken. Iedere biefstuk is immers anders.

Je kunt bijvoorbeeld de kerntemperatuur meten met een thermometer om het gewenste resultaat te krijgen.

Rare: 50-55 graden

Medium: 55 – 60 graden

Well done: 65-70 graden

Rusten van het vlees:

Snij het vlees niet direct aan. Laat de biefstuk even rusten op een warm bord (eventueel met aluminiumfolie rondom) Door het vlees te laten rusten, krijgt het vlees een stevigere structuur wat het uitlekken van het vleessap tegengaat, waardoor het sappiger blijft. Niet te lang uiteraard, anders is ie koud.

Smakelijk allemaal,

Arnoud Eendebout